Resepi dari kakzusemanisgula
BAHAN BAHANGULA HANGUS
2 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.
BAHAGIAN ATAS ( KARAMEL )
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder
50 ml minyak jagung (saya guna minyak masak biase je..hehe)
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
MERINGUE ( B )
6 telur putih ( jangan ade walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.
* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA
1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan
Inilah hasil nya..maaf la..budak maru belajar..so comot sikit haha
pengkritik2 di rumah kata..yummy la mama (sambil ibu jari terangkat) hahaaha
No comments:
Post a Comment