Thursday, June 28, 2012

Kek Chiffon

Sambil surfing-surfing cari tips baking jumpe resepi simple ni..hopefully weekend ni bole buat...buat sementara ambil resepi ni dulu..later akan update ape result dari resepi nih :)
(Sumber - mammaolyn) :
30g serbuk koko
1/2C air panas
1st chocolate emulco/paste
4 kuning telur Gred A
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2st baking powder
1/2st soda bikarbonat
1/4C minyak masak
1st esen vanila
4 putih telur Gred A
1/4st cream of tartar
65g gula kastor
Hiasan :
Whipping cream
Jem - i buat jem cherry
Icing sugar ~ agak2 manis
Cherry 400g
Sedikit air
  1. Larutkan serbuk koko dengan air panas (dan chocolate emulco). Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, campurkan kuning telur, 100g gula kastor, tepung naik sendiri, baking powder, soda bikarbonat, minyak masak, dan esen vanila. Masukkan larutan koko tadi dan kacau rata.
  3. Dalam bekas lain, pukul putih telur hingga berbuih. Masukkan cream of tartar dan separuh dari 65g gula. Pukul dengan kelajuan tinggi, masukkan selebih gula dan pukul hingga kental.
  4. Gunakan kaedah kaup balik, kaupkan adunan putih telur ke dalam adunan tadi.
  5. Tuang dalam baking pan yg dilapis dgn baking paper & ratakan, then bakar pd suhu 180C selama 15 minit @ sehingga masak. Terbalikkan kek atas redai, tanggalkan baking paper dan sejukkan.
Cara gulung : Letakkan kek yg telah sejuk atas towel, then sapu jem hingga rata. Kemudian sapu whip cream hingga rata. Dgn perlahan2 gulung kek dgn mgunakan towel dgn berhati2, terus gulung hingga habis, then potong sisi kek, alihkan kek ke dlm pinggan, hias dgn icing sugar & cherry:)) Sedap dimakan ketika sejuk... nyummmm
Cara utk buat JEM : Potong 2 buah ceri & keluarkan biji, then masukkan dlm periuk bersama sedikit air (supaya buah xhangus), gaul hingga mendidih, kemudian masukkan gula icing & terus gaul hingga pekat, lumatkan buah jika

No comments:

Post a Comment